Folkbokförd i rännstenen (galago förlag 2024)

Tillbaka till startsidan
Mina böcker
Arkiv
Pressbilder
Kontakt: wottson[at]gmail.com

bild

Folkbokförd i rännstenen gör Tommy Sundvalls rebelliska lowlife-trio Morris, John och Hunter comeback. Ännu en gång gör de allt de kan i sin ständiga jakt på pengar. De tjänar 100 kronor här, en femtiolapp där, de lurar åt sig nittiotusen från en försvunnen gamling och allting går alltid till hyra, Klarna och Sergel inkasso. Det är dyrt att leva i gig-ekonomins tid.

I en värld där alla sociala skyddsnät är nedmonterade och utsålda har John och Morris bara varandra att luta sig emot, om ens det. Tillsammans kör de hästfoder till Gävle, städar »herrklubbar« i Norge och säljer fryspizzor på sin hemmasnickrade pizzeria. Allting under devisen »Hellre fattig och vettig än rik och en jävla idiot«.

Folkbokförd i rännstenen är den andra serieromanen om karaktärerna Morris, John och Hunter. Det är en flippad färd genom en surrealistisk samtid. I desperata och vilda seriehistorier levererar Tommy Sundvall en rasande kritik av gig-ekonomin och klassamhället. Det är vackert, vidrigt, helt bisarrt och hysteriskt kul.

Boken tilldelades även Aftonbladets litteraturpris 2024.

Sagt om boken

Det finns en frustration och en återhållen vrede som lyser igenom om man lusläser Tommy Sundvalls texter. Galagos läsare får verkligen valuta för pengarna.
Ragnhild Oxhagen, Ölandsbladet

Tommy Sundvall har finslipat sin komiska tajming i nya serieromanen.
Jack Hildén, Aftonbladet
Humor som vill göra uppror.
Katarina Östholm, Tidningen Ångermanland

Snubbar som lever i utkanten av de sociala skikten, utan skyddsnät eller livboj, måste vara uppfinningsrika och redo att gå med på det mesta. Flytta till Norge för städgig på ett gym? Inga problem. Kränga stulna fryspizzor? Lätt! Beggars can’t be choosers.
Alice Nyberg Westerlund, Tidningen Lundagård

Det är ganska deprimerande att läsa Tommy Sundvalls berättelser om samtiden, det är inget för den som har nära till samtidsångest. Om man inte samtidigt har förmågan att skratta åt den. För detta är både roligt och enormt sorgligt.
Karin Didring, Bild & Bubbla

Morris och Johns desperata jakt efter att klara försörjningen knuffar dem gång på gång in i bisarra och skruvade situationer, skildrade i frejdig anarkistisk anda. Det är så mycket på tvärs mot samhällets etos med dess ”arbetslinje” som det bara går.
Gregor Flakierski, Tidningen Ångermanland

Ett stycke arbetarlitteratur och komiskt guld i serieformat! 
Claire Åkesson, Culte

Jag tycker att Tommy Sundvall får till det bra. En rå, naken skildring av ångest, jakt på pengar och att vara placerad i samhällets ytterkant. Det är historier som behöver berättas om så även i serieformatet.
Mathias Johansson, Kalaskultur

Fifflet och upptågen varvas med vänskap, desperation, kärlek, boendebestyr och skitsnack. Det är som en slags prekariat-Rocky.
Artur Szandrowski, Proletären