PÅ ÄVENTYR I SENKAPITALISMEN, GALAGO FÖRLAG 2022 / TILLBAKA TILL STARTSIDAN

bild

Från baksidestexten: Vem laddar elsparkcyklarna, levererar paketen och gräver gravarna på kyrkogården på undermåliga kontrakt? I Tommy Sundvalls satiriska äventyrsserier är det Morris, John och Hunter som gör det. I en ständig men hopplös jakt på pengar försöker de försörja sig på olika gig. 50 kr för varje uppladdad elsparkcykel, men vem betalar elräkningen? Om ett paket ska levereras från Stockholm till Pajala är det våra tre vänner som kör dag och natt.

På sina äventyr i gigekonomin och på botten av senkapitalismen hinner de starta en fackklubb, bli vettskrämda på ett tomt hotell i Kramfors, utge sig för att vara finsk sjöpolis och droga en mellanchef med fentanyl. Som tre galna men cyniska Candide-typer tar de dagen som de kommer och hankar sig fram genom en vardag av vidriga arbetsvillkor, vänskap och en och annan öl.

Beställ boken: Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln, Ginza, Friprogramvarusyndikatet, Bokcafet, Arbeidernes antikvariat (Norge)

Sagt om boken

"Nog finns en ilska och ett ofta fullt synligt klasshat i de fyra berättelserna. Karaktärerna kan utan betänkligheter önska livet ur alla som beställer hemlevererade produkter som ingen egentligen har behov av. Dock önskar jag att Sundvall hade gått ännu längre, vilket kanske är paradoxalt med tanke på att ett extraknäck på en Finlandsfärja slutar med att de råkar få en oskyldig Jack Vegas-spelare mördad."
Jack Hildén, Aftonbladet

"På äventyr i senkapitalismen av Tommy Sundvall fångar mig direkt. Ämnet och handlaget, och för ovanlighetens skull också musik- och filmreferenserna, får mig att le när jag läser. Åt vår sjuka tid med gigekonomi och kapitalistsvinerier. Åt Morris och hans vänners upproriska sätt att förhålla sig till det bisarra. Jag vill hänga med dem, gå i strejk och hata klasshatet. Det är en rakt igenom upplyftande tanke."
Malin Clausson, Faktum

"Sundvall tecknar arbetets meningslöshet och usla arbets- och lönevillkor i svartvit satir. Kritiken mot en arbetsmarknad som är lika absurd som seriefigurernas upptåg uttrycks med en tecknarstil som är lika ovacker som karaktärernas vardag."
Catharina Bergman, Syndikalisten

"Äventyren som katten Morris med kamrater tvingas in i på grund av profitkvotens fallande tendens är fyllda av både ovanligt mångbottnad samtidssatir och befriande smaklösheter utan att det någonsin tummas på vare sig underhållningen eller det politiska budskapet"
Erik Haking, Clarté

"Det är väldigt roligt att följa de tre vännerna John, Morris och Hunter när de hankar sig fram på jobb med usla avtal och noll rättigheter. De är en del av gigekonomin och tillsammans gräver de gravar, laddar elsparkar och kör budbil genom halva Sverige. Med galna upptåg försöker de överlista systemet, däremellan dricker de öl och kaffe och hänger med varandra. /.../ Albumet är ett välkommet tillskott till hyllan med alternativa serier.
Gabriella Turic, BTJ-häftet

"Tommy Sundvalls seriehistorier är dråpliga. När Morris, John och Hunter tar sina korta gig-jobb hamnar de i situationer de inte kan kontrollera. Ungdomsårens vimmel när ingen riktigt visste vad den ville bli som vuxen, så skulle kanske bokens antihjältar formulera sig. Särskilt när de har dragit i sig sina öl, groggar eller rökt på."
Lena Nöjd, Dagens bok

"[..]Allt utfört på ett sätt som inte bleknar bredvid den uppenbara förebilden, vännen och Växjösonen Henrik Bromander (som dessutom har skrivit bokens förord). Den primitiva men effektiva teckningsstilen. Den sprudlande berättarglädjen och vilda fabuleringsförmågan. Det glödande rättvisepatoset."
Ulf Österström, Smålandsposten

"Det är galet, snabbt tecknat och driv i berättelserna. Samtidigt finns den krassa verkligheten där hela tiden: de tröstlösa arbetsvillkoren som ingen verkar kunna göra något åt."
Catarina Berglund, Kommunalarbetaren

"Tommy Sundvall blandar humor, svärta och surrealism på de absolut bästa av sätt i ett seriealbum om senkapitalismens tappra knegare."
Ellen Algren, Kultmagasin

”Serietecknaren Tommy Sundvall har en särskild förmåga att få ihop det absurda med den krassa verkligheten, den naiva gulligheten hos hans seriefigurer med en ibland galen amoralitet, sagomotiven som kryddar upp klasskampen till en fest – i alla fall för läsaren.”
Josephine Askegård, Arbetaren

"Tommy Sundvall ryter i sin debutbok ifrån, jag tror han skriker: anarki! Det är helt underbart. Mellan dessa pärmar finns ett rum dit jag kan gå för att slippa allt oväsen utanför. Här är det figurer ur prekariatet som har ordet, de är varken smarta eller snygga – men de får ta plats i alla fall. ”Mellisarna” (medelklassen) får på nosen, personen från HR blir utbuad och en svinig chef får vad han förtjänar. Ilska och humor i en befriande potpurri."
Nina Ruthström, Karenina.se